Hur du gör dina egna naturliga färgämnen för att färga garn och annat

Alla som kan göra en kanna te kan färga ett nystan av ull eller en meter av vanligt linne till vilken färg de vill, med hjälp av vanliga växter. Att göra ditt eget färgämne är en av de praktiska färdigheterna som sammanför fashionistas och DIY:are. Grödor i kallt väder som kål, fänkål, stjälkar och blommor och röda och gula lökskal producerar ett fantastiskt utbud av livfulla färger, inklusive rött, lila, grönt och gult.

Färga med hjälp av lök

Lökskal är ett enkelt sätt att färga med. Betrakta detta som ditt basrecept. När du fortsätter på ditt färgäventyr måste du justera mängden vatten och betningsmedel för att passa materialet som används, men de grundläggande stegen är desamma.

Metalliska medel som kallas betningsmedel behövs av vissa fibrer för att hjälpa färgämnet att fästa. Alun och järn är de två betningsmedel som anses vara säkrast av många naturliga färgare.

Du kommer behöva:

  • 120 gram ullgarn
  • 1 tsk alun
  • 1 tsk vinsten (cream of tartar)
  • 120 gram röd eller gul lök skal

Tvätta av ullgarnet, med varmt vatten och diskmedel. Skölj ur tills allt är borta. Ta på dig diskhandskar och kombinera alun med vinsten. Det i en värmetålig burk. Addera kokande vatten och rör samman. Addera sedan denna mix i en gryta med vatten. Lägg sedan i det som ska färgas och ha på låg värme. Låt sjuda i en timme cirka.

Ta av grytan och låt svalna. Skölj sedan fibrerna i kallt vatten.

Lägg lökskal i grytan och täck med vatten så att ullgarnet kan "simma" fritt. Låt koka upp och sjud sedan i 15-20 min. Ta sedan en hålsil för att ta bort skalet. Lägg sedan ner ditt garn. Låt ligga minst 10 minuter. 

8 Mar 2023