Råd och tips om barns tänder

Det är inte fel att läsa tips om tandvård för barn. Det är viktigt att ha en god tandvård, redan från start. Det ger en bra rutin när barnen växer och blir större samt att de även då kan ha det som vuxna. Barnen brukar komma i kontakt med Folktandvården ganska tidigt, via BVC, det brukar ske innan ditt barn fyllt två år. Då får ni föräldrar råd och tips på hur barnets tänder ska skötas. Sedan från 3 års ålder så kallas de till tandläkaren på egen hand. Till en början är det ni föräldrar som får ta till er informationen, samt att barnet skolas in så att säga att gå till tandläkaren. 

De första tänderna

Tänderna hos barn börjar utvecklas redan mycket tidigt under graviditeten. Det dröjer tills barnet är mellan 6 och 8 månader innan de första tänderna kommer fram i munnen. Dock kan det även ta ett par månader till. Om det inte kommit några tänder alls då barnet är 1 år, då är det bra att rådfråga tandläkaren.

De tänder som brukar komma först är framtänderna i underkäken, sedan motsvarande i överkäken. Sedan kommer även kindtänder och hörntänder. Vid 3 års ålder brukar alla 20 mjölktänder kommit fram. 

Alla tänder som just kommit fram, både mjölktänder och permanenta, är känsliga och får lätt hål.

Börja borsta barnets tänder tidigt 

Så snart de första tänderna kommer i barnets mun så kan ni börja borsta dem. Det med en en mjuk tandborste. Det är dels för att de ska hållas rena, dels stärka dem med fluor. Sen är det bra att få in det som rutin, redan från start. Använd fluortandkräm till en mängd motsvarande barnets lillfingernagel på tandborsten. En vuxen bör fortsätta borsta barnets tänder ända upp i 12-årsåldern, men barnet kan så klart även hjälpa till, då det är viktigt att även de lär sig att borsta tänderna på egen hand.

Bra vanor:

  • Regelbundna måltider (frukost, mellanmål, lunch, mellanmål och middag) från 1 års ålder.
  • Låt tänderna vila ca 2 timmar mellan måltiderna. Småät inte!
  • Ingen söt mat eller dryck mellan måltiderna
  • Aldrig sött i nappflaskan
  • Drick vatten
  • Borsta tänderna med fluortandkräm 2 gånger/dag
23 Aug 2020